irinascumpik
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 358
|
|
6 metode contra obezitatii Nu ar fi o idee buna sa ne supunem copiii unor diete drastice, pentru simplul motiv ca ei nu percep intotdeauna kilogramele in plus cum o facem noi si nici nu au aceeasi usurinta in a tine un regim. In plus, face parte din bucuria copilariei sa descopere gusturi noi si sa se bucure, uneori, de cartofi prajiti, prajituri, bomboane sau inghetata.
Insa daca vedem ca se ingroasa gluma si la fel talia micutului sau micutei, iar haine pe marimea lui/ei sunt din ce in ce mai greu de gasit, e timpul sa ne facem probleme. Un medic - cel de familie, eventual - ne poate spune fara mari batai de cap daca micutul nostru e supraponderal sau pe punctul de a deveni si ne va indica modul cel mai potrivit pentru a-l face sa scada in greutate. Este indicat sa slabeasca nu doar din motive estetice, ci si de sanatate. Copiii obezi risca sa dezvolte boli de inima si sa faca diabet.
In Statele Unite, de exemplu, obezitatea infantila e o problema “de masa”, caci exista peste 9 milioane de copii cu plus mare de greutate. Amy Lanou, medic nutritionist la Washington, spune chiar ca “cifrele indica, din nefericire, ca 1 din 4 copii americani e obez”. Dr. Lanou, coautoarea unei lucrari intitulate “Alimentatia corecta a copilului”, ne sugereaza sa urmam 6 pasi in incercarea de a preveni ingrasarea copilului nostru peste masura.
1. Acasa, numai mancare sanatoasa
Copilul trebuie obisnuit sa manance sanatos, drept pentru care mesele de acasa vor include fructe, legume, zarzavat si seminte de tot felul, crude sau preparate. Totul e sa gasim un echilibru in combinarea lor si sa avem grija ca mancarea pe care le-o punem pe masa sa aiba gust bun. “Exercitiul” mancatului sanatos trebuie facut din vreme, caci un copil de 6-7 ani va fi mai receptiv decat un adolescent, care are deja dezvoltat gustul pentru produse de tip fast-food.
2. Toata lumea mananca la fel
Nu forta copilul sa consume ceva ce tu nu mananci. Daca ai pus pe masa o mancare de legume, asigura-te ca toata familia va manca la fel. Daca tu te delectezi cu sarmale si prajituri in timp ce micutul va fi fortat sa inghita salata si telina, in scurt timp vei avea de-a face cu o rebeliune de toata frumusetea si nu-l vei mai putea convinge nici cu bataia sa manance sanatos.
3. Nu folosi dulciurile ca recompensa!
O mare greseala pe care o fac parintii este sa-si rasplateasca micutii cu dulciuri pentru lucrurile bine facute. In scurt timp, copiii se pot obisnui sa-si faca temele sau curatenia in camera numai daca stiu ca primesc ulterior prajituri sau ciocolata. Trebuie gasita o alternativa sanatoasa la aceste recompense dulci.
4. Pachetel indicat
Scoala e locul unde nu mai putem controla alimentatia copilului. Avem totusi posibilitatea sa-i oferim o varianta sanatoasa: pachetel cu mancare. Dimineata putem sa-i facem sandvisuri cu ton, branza sau cascaval, in care sa-i strecuram niste felii de rosie, castravete sau ardei gras, iar ca gustare putem sa-i dam la el un mar sau o portocala. Daca refuza sa manance pachetul, motivand ca toti ceilalti copii mananca altceva si el nu vrea sa faca opinie separata, incearca sa-i explici, pe intelesul lui, ca acea mancare ingrasa foarte tare.
5. Fara gustari in fata televizorului
Mancatul in fata televizorului are multe neajunsuri: - atent la ce vede, copilul va manca repede, fara a mesteca asa cum trebuie; - va manca mai mult decat ii trebuie; - va vedea tot felul de reclame la alimente, fapt care-i va spori apetitul.
Prin urmare, fa o regula: nimeni din familie nu are voie sa manance in fata televizorului.
6. Sport si drumetii
Da un exemplu copilului, facand miscare si indemnandu-l sa faca la randu-i. Poti cumpara un stepper sau o bicicleta medicinala, pe care sa faceti intrecere - cine “strabate” mai multi kilometri intr-o zi. Sau poti sa-ti iei copilul la jogging in parc, la o plimbare cu bicicleta ori la inot. In parc mai poti juca tenis sau badminton.
Modificat de irinascumpik (acum 18 ani)
|
|