De ce este Muscata atat de raspandita?
Muscata este una dintre cele mai iubita plante de apartament, atat datorita culorii florilor ei, deosebit de vii, cat si datorita faptului ca nu necesita foarte multa ingrijire. Este o planta de apartament rezistenta si foarte usor de ingrijit, chiar si pentru amatorii gradinaritului. Efectul decorativ deosebit al Muscatei se datoreaza contrastului puternic intre verdele viu al frunzelor si rosul sau rozul puternic al petalelor.
Caracteristicile Muscatei
Denumirea stiintifica pentru Muscata este Pelargonium si se pare ca planta este originara din Africa de Sud, fiind adusa in Europa in secolul al XVII-lea. Tulpina plantei este foarte carnoasa, iar frunzele au forma de potcoava, fiind usor rotunjite pe margini. Culoarea reprezentativa a petalelor florilor este rosul aprins, dar cu toate astea planta este raspandita intr-o larga varietate de culori de la alb la roz si liliachiu.
Perioada de inflorire
In general, Muscata infloreste doar primavara si vara, dar in cazul in care sunt pastrate si iarna intr-un loc foarte luminos si cu o temperatura constanta de 15 grade Celsius, este posibil sa infloreasca si iarna.
La mijlocul verii, cand se termina perioada de inflorire, este bine ca plantele sa fie lasate in repaus timp de 5-6 saptamani, fara sa li se mai adauge ingrasamant si rarind frecventa udarii la o data la doua zile.
Dupa ce florile trecute au inceput sa se usuce, pentru a asigura o noua inflorire trebuie ca florile trecute sa fie curatate si taiate imediat sub frunza unde a fost facuta inflorirea.
Ingrijire
Iarna Muscata nu are nevoie de o atentie deosebite, fiind o planta deosebit de robusta. Temperatura in timpul iernii nu trebuie sa scada sub 5 grade Celsius, iar pamantul este bine sa fie mentinut aproape uscat. Prin urmare, Muscata se va uda in timpul iernii cu o frecventa de o data pe saptamana. Luminozitatea nu conteaza foarte mult pentru aceasta planta de apartament. Mare atentie insa! Muscata nu rezista la expunerea la ger si prin urmare trebuie mutata in casa incepand cu primele temperaturi scazute din luna Noiembrie.
Pamantul din ghiveciul sau jardiniera Muscatei este bine sa fie un pamant foarte bogat in nutrienti. Este bine ca pamantul utilizat sa fie pamant de gradina, amestecat cu nisip si turba. Se poate folosi pentru imbogatirea pamantului si ingrasamant artificial lichid, care se gaseste in comert, dar cu precautie in privinta cantitatii. O cantitate prea mare poate ataca radacina plantei.
Muscata trebuie pastrata intr-un loc aerisit, potrivit de luminat. Mare atentie trebuie acordata umiditatii. Umiditatea solului trebuie mentinuta constanta, dar in acelasi timp umiditatea aerului trebuie sa fie cat mai ridicata. Se va uda planta in timpul verii si primaverii cu o frecventa de o data pe zi. Daca planta este udata excesiv, poate aparea un tip de parazit la radacina plantei si tulpina si radacina Muscatei pot putrezi.
Atunci cand planta incepe sa creasca prea mult sau prezinta frunze din abundenta, este bine sa fie tunsa. Muscata trebuie tunsa cu grija, neindepartand frunzele, ci ciupind varfurile.
Inmultire
Muscata se inmulteste prin butasi pusi la inradacinat in apa. Puteti pune butasii si direct in amestec de pamant cu turba si mranita, eventual si cu nisip. Este bine totusi sa aveti grija sa mentineti acest substrat ud in permanenta, la lumina puternica si la temperatura constanta.
09.08.2006
5.8KB
buna
ce parere aveti de ceiurile verzi?
am citit ca tre sa bei multe lichide cand te apuci de gimnastica si slabit
cum a-ti scapat de burtica? tot cu abdomene? :cool: :cool:
07.03.2007
17.9KB
Originar din America tropicala, cuprinde circa 120 de specii cu mare efect ornamental si exotic. Putin pretentios la mediul care i se ofera, se poate adapta cu usurinta in orice apartament.
Specii:
Philodendron panduraeforme
Philodendron pertusum
Philodendron scandens
Philodendron Red Emerald
Cele 120 de specii de Philodendron fac parte din familia Araceae; sunt plante vivace, erbacee, dar, mai frecvent, arbusti cu tulpini ce emit radacini adventive, cu frunze de forme foarte variate (oblonge, cordiforme, sagitate), care devin cu varsta profund lobate si perforate intre nervurile principale. Infloreste dupa aproximativ 10-12 ani flori monoice, asemanatoare cu Calla. Fructul, carnos, in forma de stiulete, este comestibil.
Planta putin pretentioasa la mediul care i se ofera, suporta bine (mai ales cand este mai dezvoltata) oscilatiile de temperatura, dar ii convin mai ales temperaturile cuprinse intre 14 si 18°C, la o fereastra luminoasa si o umiditate atmosferica ridicata.
In timpul verii, Philodendronul are mare nevoie de substante nutritive, de aceea i se vor administra ingrasaminte suplimentare lichide, in concentratie de 3-5% din 2 in 2 saptamani.
Pe timp de iarna, Philodendronul sufera din cauza aerului foarte cald si uscat din camera. De obicei, in aceasta perioada se tine intr-o incapere mai racoroasa (18-20°C), la lumina multa. Se uda mai rar si i se sterg din cand in cand frunzele cu o carpa umeda.
Printre cele mai cautate specii se numara:
Philodendron panduraeforme, originar din Brazilia, este din ce in ce mai apreciat in apartamente datorita rusticitatii sale deosebite. Pretinde ceva mai multa caldura (aproximativ 18-20°C) si umiditate atmosferica ridicata; de aceea planta trebuie pulverizata cu regularitate. Se dezvolta mai mult in inaltime, astfel incat i se vor aplica taieri pentru corectarea taliei. Transplantarea se face intr-un amestec de pamant de frunze bine putrezite, pamant de padure si turba grosiera sau pamant fibros de ericacee.
Philodendron pertusum Kunth et Bouche (Monstera deliciosa Liebm.) are tulpini taratoare, groase, putand creste pana la 10 m inaltime, emitand radacini aeriene, pornite din noduri, cu frunze alterne, mari, lobate, cordiforme, coriacee, perforate intre nervurile principale. Acolo unde isi are originea, la poalele Muntilor Cordilieri (Mexic), are o crestere iesita din comun: cand intalneste un arbore, se urca pe acesta, formand radacini care o fixeaza de scoarta lui, iar radacinile adventive (aeriene) au rolul de-a absoarbe umiditatea atmosferica.
Philodendron scandens C Koch et Sello cu frunze cordiforme, de culoare oliv-inchis.
Philodendron Red Emerald
Inmultirea se face usor, prin butasi inradacinati in pat cald (20-25°C) sau marcotaj. Butasii se taie primavara, cu cate 2-3 muguri, si se planteaza in pat cald in pamant de rasadnita nisipos. Butasii, dupa ce s-au inradacinat, la 20-25 zile, vor fi trecuti la ghivece si apoi in sera temperata. Le prieste foarte bine pamantul de padure aproape necernut, cu adaos de muschi tocat si carbune de lemn pisat, care asigura un drenaj perfect. Unele specii, cum ar fi Monstera, pot fi foarte usor cultivate si in solutii nutritive.
Se mai pot inmulti si prin taierea tulpinii. Se pastreaza de la nivelul solului cam 50 cm de tulpina (2-3 frunze) sau portiunea mai bine crescuta, iar partea indepartata se sectioneaza in mai multe fragmente avand cel putin 2 noduri cu frunze si nu mai mult de 3. Se taie sub un nod, foarte aproape de el, si se indeparteaza frunza de la nivelul nodului. Daca din nodul de la care s-a inlaturat frunza pornesc mai multe radacini adventive, acestea nu se vor taia. Butasul se poate planta direct in ghiveci, pentru ca se va prinde cu radacinile adventive, dar poate fi pus la inradacinat si in sticle cu apa. Tot asa se poate proceda si cu varful plantei - trebuie sa aiba 3-5 frunze, sa nu fie foarte "crud". Se indeparteaza 1-2 frunze de la baza si se pune in apa.
27.07.2006
5.8KB
uf mei nu pot zice nimic ca pac bea cu ochii pe noi :rotfl::rotfl::rotfl:
ia ca eu beau un pahar de vin.. unu si pt voi :D
07.08.2021
2.8KB
Planta mica, suculenta cu lastari cilindrici, taratori, ne incanta prin florile foarte mari si frumoase care se deschid la soare.
Provine din America de Sud si este floarea terenurilor sarace, uscate, nisipoase si chiar pietroase. In soluri bogate infloreste foarte slab, iar in exces de umezeala - putrezeste. Are nevoie de foarte mult soare pentru deschiderea florilor.
Florile se formeaza in varful lastarilor pe masura cresterii lor, la subsuoara frunzulitelor cilindrice. Culoarea florilor e variata (alb, roz, rosu, violet, galben, oranj). Floarea poate fi simpla sau cu mai multe randuri de petale.
Se cultiva, in general, de-a lungul aleilor pietruite, printre dale de piatra, in pete florare, in locuri foarte insorite, pe terase sau in jardiniere, in dreptul ferestrelor sudice.
Se obtine foarte usor din seminte. Rasadul poate fi produs in sera, in martie, prin semanaturi in ladite, iar plantele obtinute pot fi trecute in gradina in lunile aprilie-mai.
Cel mai simplu se seamana direct in gradina in luna aprilie. Semintele se amesteca cu putin nisip pentru o mai buna imprastiere si nu se acopera prea mult cu pamant deoarece sunt foarte fine.
Ingrijirea consta in udarea plantelor si plivirea buruienilor.
28.07.2006
9KB
Salutare Piticotii!
In sfarsit reusesc si eu sa mai ajung pe aici. Ce mai ziceti?
Noi am reusit sa ne linistim putin cu acest nou inceput care ne-a cam naucit dar se pare ca lucrurile incep sa se normalizeze: am terminat de mobilat apartamentul, ne-am luat masina si...ne-am trecut toate facturile pe numele nostru-asta a insemnat BANI+MULTA BATAIE DE CAP in cea ce priveste birocratia din acest stat. Fetelor...mi s-a urat de atatea hartii!
A, da, ne-am gasit nasi pentru cununia religioasa pe care o vom avea prin martie anul urmator, noi am facut-o doar pe cea civila, am dat peste ceva romani pe aici-mi-e cam frica sa tin legaturi prea stranse cu ei...a, invat engleza si ceva mate mai tarziu pentru a trece testele astora ca sa-mi pot continua studiile...si am un chef de invatat...uf!
...in rest...asteptam sa rugineasca frunzele pe aici=una din atractiile zonei, foliajul este motiv de plimbareala si relaxare.
Uitati ceva frumos...intr-un week-end am vizitat imprejurimile, dragut, nu?
Pe la voi ce mai e nou?
06.10.2006
49KB
:hi: salutare din sakskøbing
27.05.2007
52KB
Buna din nou :rotfl::rotfl: dupa cate stiu eu ...de ex piticii mei stiu singurei le pun pasta pe periuta si singurei spala acolo in legea lor dintisorii, unul are 2 ani jumate iar celalat un an jumate ,iar medicul aici deja ne chema la control sa vada dintisorii nostri ,iar in cazul in care au piticii carii, aici in Suedia le trateaza chiar daca is de lapte dintisorii si se vor schimba...ideea este ca de 2 ori pe zi la copii se spala dintisorii ,eu asa stiu ,asa moasa sau cum se spune asistenta de copii ea, si chiar doctorul mi-a spus asa sa fac cu piticii mei! In rest numai bine voua.....:rotfl:
01.08.2006
19.5KB
da
10.08.2006
2.4KB
Buna din nou pitici dragalashi...binenteles ca imi este dor, sicer va spun sunt plecata din tara de 10 ani,ei bine nu am fost deloc in Romania decand am plecat,asta tot din cauza sistemului romanesc de la ambasada Romana din Stockholm,sa nu lungesc subiectul ,in2000 am pierdut pasaportul..la care am trimis actele cu tot ce trebui la ambasada si timp de 5 ani dragele mele mau tot plimbat si la 7-8 luni imi tot trimteau actele de la politia de pasapoarte din romania,cu pretextul ca nu stiu ce act mai trebui, si tot asa ma plimba ,acum ce sa mai spun mai putin si imi vine pasaportul Suedez asa ca daca era sa tot astept dupa pasaportul Romanesc puteam astepta
mult si bine! Dar sa revin la tema care este in curs, sigur ca imi este dor de tara cu toate ca in tara numai am pe nimeni decat prietene...dragele mele dar le iubesc mult de tot, si sa ca va spun imi este sincer dor sa merg in tara,dar la vara fara doar si poate ne vom duce!! Va pup! Pe curand dragelor!
29.07.2006
33.7KB
Fetelor am facut reteta acum si a iesit o bunatate!
ia uitati si voi!
18.08.2006
37.1KB
Un sfat, o idee, o experienta......toate pentru a avea o gradina ca-n povesti......:nod:
30.09.2006
11.9KB
Paella traditionala (cu fructe de mare)- Spania
Ingrediente: 150 gr calamar, 150 gr sepie, 8 creveti (mari), 4 languste, 12 midii proaspete, 2-3 stridii proaspete, o lingurita boia dulce sau iute, ulei de masline, 8 linguri rosii tocate (mixate), sofran, 500 gr orez, 2-3 catei de usturoi, 1-1,5 l supa de peste.
Mod de preparare
Supa de peste este ideal sa fie facuta in casa din cap si coada de peste fierte cu o ceapa, o foaie de dafin, sare si o rosie. Sepiile si calamarul se curata si se taie in cubulete. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie mai adanca si se prajesc crevetii si langustele timp de un minut dupa care se scot si se pastreaza. Se pun apoi la prajit sepiile si calamarul si cand incep sa se aureasca un pic se adauga rosiile tocate si doi catei de usturoi taiati foarte fin. Se lasa pana incepe sa capete o tonalitate mai inchisa. Se adauga apoi si boia de ardei, se amesteca totul si se adauga orezul.
Se amesteca bine timp de un minut (pana devine orezul transparent) si se toarna supa de peste calda si un catel de usturoi maruntit.
Se lasa la foc potrivit-iute. Dupa 10 minute se adauga si crevetii si langustele pastrate, midiile si stridiile si se mai lasa inca 5 minute.
Mod de servire
Cand este gata se da la o parte de pe foc si se lasa sa se "odihneasca" orezul in tigaie circa doua minute (pana se absoarbe aproape tot sosul in orez) si apoi se serveste.
28.07.2006
15.1KB
Buna fetelor, ca baieti cam rar am vazut pe aici.Mai inati sa ma prezint. Sunt Oana din Iasi , am 24 , prof de engleza si am si eu un iubitel in dk , hehehe. si la vara o sa mai trag o fuga acolo pe la voi. Iubi meu sta in Aars , pe langa Viborg. Asa ca daca daca stati prin apropiere poate o sa ne vedem in iulie un pic.Eu am sa stau cam o luna jumatate. Sper sa mai impartasim din experiente.Numai bine!!!
29.07.2006
33.6KB
Sa va arat o minunatie :
29.10.2007
44.1KB
PENTRU PITICII CARE SUNT IN ROMANIA:
In perioada 28 aprilie-1 mai 2005 are loc targul national de bijuterii, ocazie cu care puteti consulta ofertele caselor de bijuterii, care vor avea reduceri spectaculoase.
Targul are loc in Ramnicu Valcea, vis-a-vis de primarie, in sala de sport "Take Ionescu".
Se vor expune bijuterii din pietre pretioase, gablonzuri, accesorii si cadouri.
Programul de vizitare este 10-17.
03.08.2006
27.5KB
...chestia cu ,,,cum te imbraci cand pleci undeva...depinde unde pleci in ce anturaj esti...daca pleci dimineata sau seara, daca este invitatie acasa sau intr-o societate...depinde de toate chestiile aste modul in care te imbraci....parerea mea scumpelor!
22.07.2006
2.9KB
vand super dvd pt. copii care contine :
- peste 300 de cantecele,
- 120 de povesti si basme,
- poezii pt. copii,
- imagini din desene animate de colorat (program de colorat).
pret : 300.000 lei
trimit oriunde in tara cu plata ramburs
detalii ceci_stefan @yahoo.com
27.10.2006
48.1KB
Dieffenbachia
Dieffenbachia este o planta iubitoare de apa, mai ales de umiditate atmosferica. Udatul controlat inseamna ca i se da apa atat cat ii trebuie, adica intre 2 udari se lasa pamantul sa se usuce usor la suprafata. Nu se mentine solul permanent umed in exces. Vara se uda mai des (uneori si de 2 ori pe zi, daca vasul e mic si e foarte cald si lumina multa in incapere). Iarna, udatul se face mai rar. Pentru a nu se usca varfurile frunzelor, acestea trebuie pulverizate cu apa (la 1-7 zile o data, in functie de caldura din incapere).
Lumina trebuie sa fie suficienta (altfel planta se intoarce spre sursa de lumina). In zilele cu soare foarte puternic se umbreste.
Solul folosit este un amestec de pamant de frunze, mranita, nisip, turba, pamant de gradina (amestec universal; se poate gasi la florarie), permeabil si hranitor. Daca solul e bun nu are neaparat nevoie de ingrasaminte.
De cand am mutat-o intr-un ghiveci prea mare, Dieffenbachia creste greu. Sa-i schimb iar ghiveciul?
Am o Dieffenbachia pe care, neinspirata, am mutat-o in primavara asta intr-un ghiveci prea mare, iar acum vad ca creste greu, cu frunze mici, ea avand in mod normal frunzele foarte mari. Pot acum sa-i schimb ghiveciul cu unul mai mic sau o deranjez?
Perioada de transplantare si taieri cea mai buna e primavara, dar, la nevoie, aceste operatii se pot face oricand.
Este posibil ca radacinile plantei si baza tulpinii sa fi putrezit din cauza excesului de apa, in stransa legatura cu volumul prea mare de sol oferit, sa nu ii fi placut pamantul pe care i l-ai oferit sau sa nu aiba suficienta lumina.
De asemenea, mai e posibil ca planta sa aiba un daunator (de exemplu, paianjen rosu, care e foarte mic, incat nu se vede cu ochiul liber si care se dezvolta bine daca aerul e foarte cald si uscat). Atacul de paianjen se manifesta prin ingalbenirea si rularea frunzelor adulte, micsorarea sau caderea frunzelor, aparitia unor panze fine spre varful ramurilor, aspectul usor prafos al frunzelor. Se combate cu acaricide - de exemplu, NEORON.
Cum salvezi planta
Scoate planta din pamant, verifica radacinile si baza tulpinii si indeparteaza portiunile putrezite. Pudreaza ranile cu carbune medicinal pisat. Daca radacinile sunt intacte, replanteaza planta intr-un vas mai mic (diametrul aproximativ cat coroana de frunze) intr-un pamant de flori amestec putin mai greu (pamant de gradina, pamant de frunze si nisip), dar bine drenat. Uda cu moderatie. Daca baza plantei e putreda, recupereaza ramurile pe care le pui la inradacinat in sticle cu apa. Cand faci aceasta, indeparteaza toata portiunea inmuiata.
26.07.2006
15.8KB
ok ok :D
12.12.2020
2.8KB
vand cd cu 20 de carti electronice despre sarcina, nastere, diversificarea alimentatiei, dezvoltarea, cresterea copilului, etc.
LISTA CARTI ELECTRONICE :
''Cand apare copilul'' ;
''Imagini - dezvoltarea embrionara'' ;
''Totul despre nastere'' ;
''Totul despre sarcina'' ;
''Sarcina'' ;
''Sarcina 2'' ;
''Sarcina, nasterea si dezvoltarea copilului pana la varsta prematura'' ;
''Diversificarea alimentatiei bebelusului'' ;
''Ingrijirea si educarea copilului'' ;
''Dezvoltarea psihomotorie a sugarului si a copilului mic'' ;
''Dezvoltarea simturilor la copii'' ;
''Dezvoltarea fizica la copii'' ;
''Intelege-ti copilul'' ;
''Semnificatia numelui copilului'' ;
''Psihiatrie infantila'' ;
''Totul se intampla inainte de 6 ani - psihologia copilului '' ;
''Prim ajutor I-II'' ;
''Aparitia si ingrijirea dintilor''
''Probleme psihice la copii''
''Cum sa ne crestem copii;;.
pret : 200.000 lei .
trimit oriunde in tara cu plata ramburs.
detalii ceci_stefan@yahoo.com
25.10.2006
5.5KB
asta-i nu-i cu curatenia dar tot o prob in .ro..
nu stiu daca inca mai e :wink2:
poza e luata anul trecut in martie in centru in BV
03.08.2006
39.5KB
Buna dragutelor...dana daca nu iti plac morcovii fi atenta aici!
O banana dolofana ,
un ciorchine de agrise si
fragute parfumate ,
ceva afine bronzate ,
2 linguri de inghetata ,
o cireasa mai motata ,
felie de portocala si
cateva mure razlete.
Le ornam frumos cu frisca
si sirop de ciocolata,
si-am facut din fructe dulci
un cocktail de inghetata.
:rotfl: ce spui? Pupicei voua!
20.08.2006
42.1KB
Multumim mult, mult!
Uitati o poza de la LEGOLAND din canoe. Poza facuta de ei si pe care o poti solicita pe net. Ne-au trimis-o pe mail!
19.02.2020
47.7KB
Daniela, ti-am postat aici poza cu bebe:
buna ma numesc miura aiko- diana si am 9 luni
10.08.2006
5.7KB
Jumate de kg visine, sau mai putine...
Se pun visine de seara fara samburi cu zahar ca sa-si lase zeama...
Foaia pentru coltunasi: 500 g faina, se face o gaura la mijloc se adauga margarina, 1 ou, 1 ling zahar, 1 ling ulei, apa, si framanantat cat sa iasa o coca pentru intins. Se lasa 10 minute si se aseaza o foaie si se taie cu un pahar!
Apoi se pun visine la mijloc...
Si se indoaie apoi cu furculita se inchid capetele!
Se pune apa la fiert cu un pic de sare si se pun coltunasii in apa. Cand se desprind si sunt deasupra apei inseamna ca sunt gata...
Se scot si se pun in sucul de la visine!
02.10.2006
14KB
La multi,multi,multi ani Andreas!!!!!
si scuze de intarziere!
:hi: :hi: :hi: :hi:
27.02.2020
44.8KB
Ingrediente (pentru 4 portii)
- orez
- patrunjel
- 1 cub delikat
- ulei
- sare
- piper
- usturoi
legume:
- 1 ceapa
- 2 ardei grasi
- 2 morcovi
- rosii
Mod de preparare
Se taie cubulete legumele. Intr-o tigaie se toarna putin ulei si se prajesc legumele (doar pentru a fi putin rumenite). Se toarna intr-o oala, se adauga si orezul, amestecand. Se acopera cu apa, in care se pune si cubul de delikat. Se fierbe la foc mic. In timpul fierberii se adauga usturoi si mirodenii dupa gust.
La servire se presara frunzulite de patrunjel
28.08.2006
13.7KB
Lupul si lista de bucate
Merge lupul prin padure cu lista celor pe care urma sa ii manance.
Se intalneste cu veverita:
- Eu sunt trecuta pe lista, lupule?
- Da! Esti a 13-a.
- Asteapta si tu o ora sa-mi iau adio de la familia mea!
Dupa o ora o mananca.
Se intalneste cu ariciul. Se intampla acelasi lucru.
Dupa aceea se intalneste cu iepurasul.
- Lupule, eu sunt trecut pe lista?
- Da! Esti al 3-lea.
- Si nu ma poti sterge?
- Ba da, cum sa nu.
- Multumesc, lupule. La revedere.
Ratusca si vulpoiul
O ratusca se plimba pe lac. Din tufisuri un vulpoi o zareste si se gandeste: "Daca prind ratusca, o violez si apoi o mananc."
Merge vulpoiul langa lac si o prinde in pumn. Vulpoiul catre ratusca:
- Stii ce o sa-ti fac? O sa te violez si apoi o sa te mananc.
- Nu, te rog, te rog. Daca imi vei da drumu' iti promit ca ti-o voi aduce pe mama. La mine nu ai ce manca, sunt prea mica... nu vezi? Sa vezi, mama este grasa si frumoasa, la ea ai ce viola si ce manca.
- Ma, eu iti dau drumu', dar tu fugi!
- Nu, mai, vorbesc serios.
Vulpoiul sta ce sta pe ganduri si in final ii da drumul.
Ratusca, la jumatatea lacului, ii zice vulpoiului:
- Ma, fraiere, tu s-o violezi pe ma-ta ca eu sunt scoasa de la incubator!
Medicul transpirat
Un medic iese transpirat din sala de operatie si se intalneste cu un coleg care-l intreaba:
- Ce s-a intamplat?
- Am avut o operatie grea. Pacientul, un politist, nu prezenta activitate cerebrala, a trebuit sa-i tai calota craniana, dar inauntru, nimic.
- Ce s-a intamplat?
- Doar un fir de ata! Timp de patru ore m-am tot gandit daca sa-l tai sau nu.
- Si?!
- Pana la urma l-am taiat!
- Si?!
- I-au cazut urechile.
05.08.2006
2.2KB
Fetelor, sa aveti un 1 Martie frumos! si o primavara calda!
02.03.2007
2.2KB
Exemplific cu poza de una bucata pisica grasa de Danemarca.....Nume : Misse
Poza este cu dedicatie pt Ioana.....
01.08.2006
8.2KB
Ingrediente:
1/2 kg carne tocata de vita
1 ou
pesmet
1/2 cana de apa, lapte sau smantana
1ceapa taiata
sare si piper dupa gust
Preparare:
Amesteca pesmetul, apa, smantana sau laptele si carnea. Se lasa apoi 10 minute la rece. Se amesteca ceapa cu carnea, oul, sarea si piperul. Se formeaza in maini chiflele si se prajesc. Se servesc cu piure sau legume.
06.08.2006
12.4KB
ne-au adus niste prieteni o sticla de CREMA CATALANA- MELODY. este delicioas, este de fapt o crema, seamana la gust cu budinca de vanilie a mamei... yami, yami
08.08.2006
7.3KB
:hi: Buna dimineata ! :hi:
Hai ca dau eu o cafea , in aceasta "superba" dimineata danezå...:rotfl::rotfl:
Bea, bine ca ati calatorit zilele trecute , ca azi aveti program in caså...Sau la voi e frumos? :uimit:
18.09.2019
2.9KB
Cocktailul este o bautura preparata, usor amaruie sau dulceaga, savuroasa, aromatizata, racoritoare care in zilele noastre este degustata oricand cu mare placere.
A aparut in America si istoria lui se leaga de curiozitatea oamenilor in a face mixuri de bauturi si ne spune cate ceva despre mentalitatea aventuriera a secolului XIX. Nici venirea prohibitiei in 1920 nu a stopat consumarea cocktail-ului, poate pentru ca, ceea ce este interzis este cautat cu si mai multa pasiune. Sau poate pentru ca exotica bautura se infiltrase asa de mult in mentalitatea si obisnuintele oamenilor incat nu a fost cu putinta ca interdictiile legale sa fie un obstacol suficient de puternic.
Cocktailurile se pot clasifica in functie de multe criterii. Astfel, exista bauturi scurte (50-75 ml) respectiv bauturi lungi (pana la 300 ml), bauturi aperitive, respectiv digestive, bauturi alcoolice respectiv nealcoolice etc.
Cocktail-urile, de obicei sunt alcatuite din trei clase diferite de ingrediente:
- Primul, cel de baza, este de obicei un alcool de distilatie, ca si vodka, whisky-ul sau tequila. Ocazional, ca in multe punch-uri, ingredientul de baza este un vin.
- Al doilea, cel mai aromat, este adaugat pentru a intari aroma ingredientului de baza si pentru a-i modifica gustul. Principalele bauturi aromatizante folosite sunt Vermouth-urile, diferite sucuri de fructe, vinurile, sau chiar oua.
- Al treilea, aromele speciale, se adauga pentru a intensifica gustul bauturii de baza, si de obicei pentru ca da culoare cocktail-ului. Obisnuitele arome speciale includ Grenadine, Blue Curacao, si altele.
Majoritatea cocktail-urilor sunt decorate intr-un anume fel, de obicei cu felii de fructe, coaja de portocale, sticks-uri pentru cocktail-uri, etc.
Echipamentul
Multe accesorii diferite sunt fabricate pentru alcatuirea de cocktail-uri. Unele din acestea sunt folositoare, unele sunt indispensabile, dar altele nu ne sunt de nici un folos.
- Cel mai important este shaker-ul. Daca ai deja un shaker, esti pe drumul cel bun.
Atentie! Sa fie din sticla sau metal. Un shaker din plastic va da un gust de plastic cocktail-ului.
- Zdrobitor. Il folosim pentru a zdrobi fructele pentru cocktail-uri. E extrem de necesar deoarece nu il putemi inlocui cu nimic. Atentie la material. Se recomanda un zdrobitor din lemn.
- Trusa pentru ornat. Cu o astfel de trusa poti orna foarte usor un pahar cu zahar.
- Turnatoare. N-or fi ele esentiale, insa ne ajuta foarte mult la dozarea cantitatii corecte de bautura.
- Lingura adanca. Foarte utila pentru a manevra gheata si zaharul.
Atentie la material. Sa fie inox.
- Storcator. el ne ajuta sa obtinem sucul proaspat de la o portocala sau o lamaie. Si cate cocktail-uri nu necesita asa ceva...
- Umbrelute si alte minunatii pentru decorarea paharelor. Orice cocktail trebuie sa fie cat mai ornat si cat mai dichisit. O umbreluta niciodata nu arata urat pe un pahar.
- Paharele.Exista patru tipuri de pahare de cocktailuri:
Primul tip sunt paharele binecunoscute ca pahare pentru tarii Aceste pahare sunt mici, 125 ml.
Al doilea tip, sun paharele medii ca inaltime si capacitate, 200 sau 300 ml, fiind folosite pentru bauturi cu ghiata.
Al treilea tip, sunt paharele inalte si subtiri cu o capacitate de 150 ml.
Al patrulea tip, cunoscut si sub numele de pahare pentru cocktail, au o forma de Y in interior. Acestea au o capacitate de 90 ml si sunt perfecte pentru bauturi mici si tari precum Vodka Martini.
Amestecarea
Exista 3 tipuri de amestecare fiecare tip fiind folosit pentru anumite cocktail-uri.
- Shaking: Cocktail-ul este amestecat folosind un shaker. Shaker-ul se umple trei sferturi cu cuburi mari de gheata. Nu se foloseste gheata sfaramata deoarece aceasta se topeste mai repede si dilueaza cocktail-ul. Bauturile se toarna in shaker dupa taria bauturii. Cele cu continut de alcool mai ridicat se toarna primele. Cand se scutura, shaker-ul trebuie tinut de extremitati, cu amandoua mainile. Cand s-a format condens pe exteriorul cocktail-ului acesta este destul de rece si poate fi turnat in pahar. In general amestecand cu shaker-ul obtinem un cocktail foarte rece.
- Stirring: Inainte de a fi turnat in pahar, ingredientele se amesteca cu o lingurita de sticla sau din metal. Se recomanda sa se amestece de 8-10 ori. Aceasta metoda se recomanda cocktail-urilor pe baza de bauturi carbogazoase si bauturilor clare cum este Martini-ul.
- Blending: Aceasta metoda de amestecare se bazeaza pe un mixer electric. Bautura va fi omogenizata foarte bine, obtinand in final un singur gust. Aceasta metoda va fi doar daca reteta o cere.
Pentru a realiza cocktailuri in care bauturile sa fie dispuse stratificat, fara sa se amestece, trebuie sa stii ca unele bauturi sunt mai grele iar altele mai usoare.
Southern Comfort 0.97
Tuaca 0.98
Apa 1.00
Green Chartreuse 1.01
Cointreau 1.04
Peach liqueur 1.04
Sloe gin 1.04
Kummel 1.04
Peppermint schnapps 1.04
Benedictine 1.04
Brandy 1.04
Midori melon liqueur 1.05
Rock and Rye 1.05
Apricot brandy 1.06
Blackberry brandy 1.06
Cherry brandy 1.06
Peach brandy 1.06
Campari 1.06
Yellow Chartreuse 1.06
Drambuie 1.08
Frangelico 1.08
Orange Curacao 1.08
Triple sec 1.09
Tia maria 1.09
Apricot liqueur 1.09
Blackberry liqueur 1.10
Amaretto 1.10
Blue Curacao 1.11
Cherry liqueur 1.12
Galliano 1.11
Green Crème de Menthe 1.12
White Crème de Menthe 1.12
Strawberry liqueur 1.12
Parfrait d'Amour 1.13
Coffee liqueur 1.14
Crème de Banane 1.14
Dark Crème de Cacao 1.14
White Crème de Cacao 1.14
Kahlua 1.15
Crème de Almond 1.16
Crème de Noyaux 1.17
Anisette 1.17
Crème de Cassis 1.18
02.08.2006
35KB
ceau la toata lumea! mai e cineva pe aici?
20.03.2008
29.1KB
Ingrediente:
4 cepe mari
1 kg. de vinete
5 linguri gris
5 oua
100 gr. cascaval
2-3 rosii
3 legaturi patrunjel
100 ml. ulei de masline
sare si piper dupa gust
Preparare:
Se curata vinetele de coaja, se taie pe lungime apoi in cubulete si se oparesc in apa cu sare. Ceapa tocata se caleste in ulei de masline incins pana devine aurie. Peste vinetele oparite si scurse de apa se presara grisul, se amesteca totul cu cepa prajita, se adauga patrunjelul tocat marunt, sare, piper si ouale batute. Se toarna totul intr-un vas neuns si se introduc la cuptor. Se presara cascaval ras deasupra.
08.09.2006
10.6KB
Vand super DVD special pentru copii cu 120 de povesti si basme in format mp3. trimit oriunde in tara cu plata ramburs.
lista si alte detalii la ceci_stefan@yahoo.com.
pret 200.000 lei
25.10.2006
19.2KB
Mama
Mama indruma primii pasi ai unui copil,
ii saruta cu dragoste ochii senini,
ii soarbe cu bucurie primul gangurit,
ii racoreste fruntea cu un sarut duios.
Mama este cea la care copilul alearga cu bratele deschise,
este cea care ii da puterea de a reusi,
este cea ce il alinta mereu cu tandrete si ii spune senina "te iubesc".
Mama
Ai coborat sa aduci iubire,
tu strop etern de fericire,
ce dintre stele ai venit,
dar ingeresc nepretuit.
Un copil este o minune,
ce vine in aceasta lume,
femeia sa o-mplineasca
si bucurie fara margini
sa ii daruiasca.
25.07.2006
32.4KB
Eu acum am facut exact cum a dat Dana, reteta... ia uitati voi cum a iesit!