Piticii
Forumul romanilor din DK si de pretutindeni! BINE ATI VENIT!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Piticii | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PITICII

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolo pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Galati
cauta Barbat
25 - 52 ani
Piticii / Plante de apartament, plante de grădină / Bromeliile Moderat de georgeta, ioana
Autor
Mesaj Pagini: 1
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
Bromeliile sunt plante originale din America Centrala si de Sud.

In mediul lor natural se fixeaza pe ramurile arborilor, in scorburi, printre muschii si lichenii ce cresc pe scoarta aspra, sau cresc pe sol, sub coroana copacilor, printer nenumaratele plante caracteristice padurilor luxuriante, tropicale. Multe specii de bromelii sunt intalnite in regiuni muntoase, in rocarii sau in zone semi-aride,cu climat aspru, fiind adaptate sa reziste conditiilor vitrege de acolo. Datorita multitudinii de habitate in care pot fi intalnite bromeliile, aspectul si talia lor variaza mult.

Frunzele (de la cativa cm la peste 1 m) sunt dispuse in rozeta cu aspect de palnie in care se acumuleaza apa de ploaie. La baza frunzelor, pe dosul lor, exista solzi fini cu ajutorul carora absorb umezeala atmosferica. Pe marginea frunzelor multe bromelii prezinta dinti spinosi. Radacinile lor sunt slab dezvoltate.

Coloritul frunzelor este interesant; acestea pot avea diverse nuante de rosu, violet, verde-albastrui, cu striatii sau cu aspect marmorat.

In perioada de inflorire, din centrul rozetei de frunze porneste tulpina florala, care poarta numeroase flori mici grupate in ciorchini si protejate de frunze modificate (bractei), divers colorate. Bromeliile care au tija florala scurta, isi coloreaza in perioada de inflorire centrul rozetei pentru a atrage insectele polenizatoare.

Bromeliile sunt cunoscute ca plante cu flori de lunga durata (pana la cateva luni). Adevaratele flori sunt de dimensiuni mici si au viata scurta, insa bracteile, tipator colorate, cu aspect ciudat uneori de cactus, se mentin mult timp.

Dupa inflorire si fructificare, planta moare, locul ei fiind luat de lastarii laterali care cresc la baza ei.

Unele bromelii sunt apreciate pentru frunzisul frumos, iar altele pentru florile interesante. Cateva dintre ele beneficiaza de ambele elemente decorative. Aproape toate florariile le comercializeaza si din acest motiv trebuie sa cunoasteti cateva secrete privind ingrijirea acestor plante.

Bromeliile sunt in general exigente in privinta temperaturii. Cresc bine in incaperi cu temperaturi cuprinse intre 20 - 28º C, cu minimum 16º C iarna, atat in aer cat si in substrat. Sunt sensibile la uscaciunea aerului. Se uda des prin pulverizare si in palnia frunzelor. Substratul nu trebuie mentinut umed in exces. Sera se umbreste bine vara pentru ca plantele se tem de insolatiea puternica. Suporta bine perioadele din an cu putina lumina. Bromeliile cu frunze cenusii, tari si cu tepi, sunt mai sensibile la soare. Cele verzi lucioase si fara tepi trebuie neaparat umbrite vara. Nu necesita un volum mare de pamant, dar acesta trebuie sa fie fibros, usor acid, format din turba, pamant de frunze, ace de brad si muschi sphagnum. Despartirea puilor de planta mama se face la 6-9 luni de le inflorire, spre sfarsitul verii.

Neoregelia

Frunzele sunt pieloase, late, cu tepi. In momentul infloririi, centrul rozetei se inroseste. Florile sunt mici, violet-pal, grupate in forma unei pernite in palnia frunzelor.

Ananasul

Este cunoscut mai mult ca planta alimentara, prin fructele sale. Frunzele sunt tepoase, verde inchis roscat, lungi, arcuite. Formele variate au frunzis ornamental, dungat cu roz si galben.

Planta fructifica daca are 3-4 ani si e tinuta la caldura. Florile sunt grupate sub forma unui spic dens, globulos pe o tija lunga, ce pleaca din centrul rozetei de frunze si formeaza fructul atat de apreciat, care este de fapt format din mai multe fructe mici. Daca fructul este copt se poate obtine o noua planta din "motul" de frunze din varful fructului. Se detaseaza varful fructului si se poate pune la inradacinat.

Aechmea Fasciata

Este specia cea mai cultivata. Are frunze verzi-cenusii, arcuite, zebrate usor cu argintiu, cu dinti fini pe margine. Inflorescenta e foarte mare, de forma triunghiulara. Florile albastre, mici sunt protejate de bractei roz. Inflorirea se produce vara, iar bractiile dureaza pana spre iarna.

Un hibrid provenit din aceasta specie, Aechmea Fascini, are frunze mai mari, dispuse in rozeta stransa si produce o inflorescenta roz cu flori albastru pal, in forma de piramida.

Vriesea

Are frunze gratioase, usor curbate, verzi. Produce o inflorescenta lunga (30-40 cm), plata, dreapta in forma de sabie, formata din bractei rosu stralucitor la subsoara carora se gasesc florile galben vin.


NOREGLIA in poza!

bromeliile bromeliile sunt plante originale din america centrala sud. mediul lor natural fixeaza Administrator Piticii

10.2KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
VRIESEA!

bromeliile vriesea! Administrator Piticii

9.1KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
AECHMEA FASCINATA!

bromeliile aechmea fascinata! Administrator Piticii

6KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la