Piticii
Forumul romanilor din DK si de pretutindeni! BINE ATI VENIT!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Piticii | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PITICII

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Bianca xxx pe Simpatie
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 43 ani
Piticii / Plante de apartament, plante de grădină / Poinsetia sau CRACIUNITA Moderat de georgeta, ioana
Autor
Mesaj Pagini: 1
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2769
Poinsetia este originara din Mexic si se intalneste sub foarte multe specii. Numita stiintific Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima, aceasta planta a devenit cunoscuta mai ales sub denumirea de "Steaua Craciunului". De ce? Pentru ca frunzele sale, viu colorate sunt dispuse in forma de stea si, nu in ultimul rand, pentru ca poate inveseli, ca element deocorativ, orice casa ce se pregateste pentru sarbatoarea Nasterii Domnului.

Scurt istoric
Poinsetia sau Steaua Craciunului a fost prima data remarcata in 1825 de primul ambasador al SUA in Mexic, tara de origine. Era, pe atunci, cultivata in regiunile mexicane montane si umede de catre azteci, care obisnuiau sa o foloseasca pentru combaterea febrei si obtinerea unor tincturi. Mai tarziu, in secolul XVII, preotii franciscani foloseau florile de Poinsetia la diverse ceremonii religioase. Cultivarea si popularizarea Poinsetiei a inceput abia in anii 1960. Totusi, a devenit curand foarte populara, devenind nelipsita din decorurile de Craciun.

Descriere
Creste sub forma de arbust ale carei frunze se coloreaza, in luna decembrie, in rosu, galben, roz sau crem si tin pana primavara, tarziu. Desi este numita "floare", inflorescenta Poinsetiei, este, de fapt, un "buchet" al frunzelor terminale (numite "bractee", care sunt asezate sub forma de stea - de unde si numele de Steaua Craciunului. Adevaratele flori ale Poinsetiei sunt mici, ca niste bobite, colorate, si ele, in rosu si galben. La ruperea frunzelor, curge o seva alba laptoasa.



Ingrijire
Poinsetia se cultiva atat in ghiveci, cat si in straturi, in spatii incalzite. Dupa inflorirea din perioada de iarna, necesita doua luni de repaus. Primavara i se taie varfurile, pamantul se mentine aproape uscat aproape o luna, dupa care planta incepe sa se ude normal, adaugandu-i-se si ingrasamant. Timp de 2 luni trebuie tinuta 14 ore pe zi (de la lasatul serii pana dimineata) sub o cutie, pentru a avea intuneric.

Iarna suporta o temperatura de aproximativ 15°C. Desi are pretentii deosebite in privinta luminii, se prefera lumina indirecta, iar vara se recomanda sa fie tinuta la umbra, pentru a se evita pierderile de apa. Atunci cand conditiile de luminozitate si caldura sunt asigurate, bracteele sunt mai sanatoase si mai stralucitor colorate.

Udatul trebuie sa se faca cu grija, pentru ca insufienta apei duce la ofilire, iar excesul - la caderea frunzelor. Trebuie sa se evite apa dura, iar atunci cand temperaturile sunt ridicate, planta se va pulveriza din belsug cu apa. Este bine ca, intre doua udari, pamantul sa se zvante.

Solul in care se cultiva trebuie sa aiba pH 6-6,5.


Inmultirea se face din aprilie pana in august, prin butasi selectionati din plante-mama sanatoase. Acestia se inradacineaza in perlit sau in nisip vreme de o luna, dupa care se transfera in ghivece de 6-8 cm. Fertilizarea trebuie facuta cu grija, in functie de necesitatile plantei. Insuficienta de minerale din sol determina aparitia de pete pe frunze. Poinsetia este foarte sensibila la curentii de aer si la diferentele mari de temperatura, putandu-si pierde frunzele in aceste conditii.

poinsetia sau craciunita poinsetia este originara din mexic intalneste sub foarte multe specii. Administrator Piticii

5.8KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2769
aici!

poinsetia sau craciunita aici! Administrator Piticii

26.6KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2769
sau aici!

poinsetia sau craciunita sau aici! Administrator Piticii

17.7KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la