Beatrice
Administrator Piticii
Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
|
|
Orhideea, considerata aristocrata regnului vegetal ramane, inca, o floare de mare lux, suscitand intotdeauna curiozitate si admiratie, desi astazi este destul de frecvent intalnita in culturile de sera.
Apartine familiei Orchidaceae, cea mai mare familie a regnului vegetal, care cuprinde aproximativ 750 genuri, 25.000 - 30.000 de specii si zeci de mii de cultivaruri. Botanistii apreciaza ca inca mai apar specii noi, ca urmare a incrucisarilor care au loc in habitatul natural sau in laborator. Arealul foarte larg de raspandire demonstreaza capacitatea de adaptare a indivizilor apartinand acestei familii, explicabila prin marea diversitate a speciilor. Zonele in care cresc aceste plante influenteaza modul lor de viata. In acest sens, se disting: • Orhidee terestre - specifice zonelor temperate si reci. Ele au tuberculi si rizomi si cresc in fanete, paduri, zone montane. Radacinile plantei sunt normale si se dezvolta pe pamant. • Orhidee epifide - se fixeaza in scorburile copacilor din padurile tropicale pe care ii escaladeaza pentru a ajunge la lumina. Majoritatea au radacini aeriene pentru a se agata si a se putea hrani si aproviziona cu apa. • Orhidee lithofite - cresc pe terenuri pietroase si in soluri foarte sarace.
Frunzele orhideelor sunt, de obicei, pieloase, intregi, ovale sau lanceolate, persistente si lipsite de petiol (codita). Multe orhidee au tulpini lungi; o parte dintre specii sunt caracterizate de prezenta pseudobulbilor (ingrosare a partii bazale a lastarilor ce aminteste de prezenta bulbilor adevarati), cu rol atat in depozitarea substantelor de rezerva, cat si in cresterea in continuare a plantei.
Florile orhideelor prezinta o diversitate inegalabila a formelor, culorilor si marimilor. Dimensiunile lor pot varia intre cativa milimetri si 40-50 cm in faza de deschidere completa. In functie de specie, florile se formeaza solitar sau sunt grupate mai multe in inflorescente ce pot cuprinde pana la 200 de flori. Aceste inflorescente care pot ajunge pana la 2 metri sunt verticale sau pendente (pletoase). Din cauza pozitiei orientate in jos a inflorescentei, unele orhidee nu pot fi cultivate decat in cosuri suspendate.
Alcatuirea florii de orhidee este interesanta si deosebita fata de alte specii. Caracteristica ei este forma uneia dintre petale numita labelum . Aceasta este piesa florala de o infinita variabilitate si complexitate. Marimea si culoarea ei sunt deosebite, dar mai ales forma florii de obicei este nastrusnica (tunel, tobogan, pista de aterizare, luntre, diverse insecte, etc.).
Labelumul joaca un rol atractiv major pentru insecte. De asemenea, forma sa ghideaza insectele spre anumite miscari care permit preluarea polenului ce urmeaza sa fie depus pe stigmatul altei flori. In acest scop, labelumul este prevazut cu tot felul de apendici, creste, tuberozitati, pinteni nectariferi, glande odorifere, etc.
Fructul orhideelor este o capsula care contine numeroase seminte. Batonul de vanilie este fructul uscat al orhideei Vanilla planifolia , o orhidee cu tulpini lungi, carnoase (cativa metri lungime) si frunze ovale, carnoase, cerate. Florile ei au 3-5 cm diametru si sunt alb-verzui, cu miros slab vanilat. Fructul contine, in schimb, o cantitate mare de vanilina, compus aromat cu importanta alimentara.
16.3KB
_______________________________________ - hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici
|
|