Beatrice
Administrator Piticii
Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
|
|
Laleaua, regina primaverii, provine din Orientul Apropiat. Numele stiintific al genului din care face parte si anume "Tulipa", isi are originea in cuvantul persan "toliban" care inseamna turban, floarea lalelei fiind asemuita acestuia. Numele popular de lalea e de origine turceasca, turcii fiind cei care au contribuit cel mai mult la raspandirea acestei flori in lume.
Laleaua a fost foarte apreciata inca din trecut. Ea apare pe ceramica veche si pe vestitele covoare orientale. In textele vechi pastrate in moschei, sunt descrise sute de soiuri de lalele si serbarile fastuoase organizate cu ocazia infloririi lor.
Pe masura raspandirii in Europa, laleaua a ajuns aproape nelipsita in toate gradinile din Germania, Franta, Anglia si Olanda. Pasiunea pentru aceasta floare a devenit echivalenta cu goana dupa aur.
A doua patrie a lalelelor a devenit Olanda. Aici laleaua ajunge inca inainte de 1500, iar in secolul al XVII-lea ea este la mare pret: bulbii se foloseau ca moneda de schimb sau ca zestre si valorau greutatea lor in aur. In 1673 in Haarlem este creata laleaua neagra, de fapt o nuanta foarte inchisa de indigo-violet, eveniment sarbatorit aici anual cu mult fast.
In prezent culturile de lalele in Olanda se intind pe mai mult de 10.000 hectare, laleaua fiind recunoscuta peste tot in lume ca floarea nationala a acestei tari.
Laleaua se inscrie in randul florilor cu mare popularitate si datorita faptului ca prezinta largi posibilitati de cultura si utilizare. Soiurile existente in cultura sunt grupate dupa diverse criterii, precum epoca de inflorire, inaltimea si vigoarea, caracterele florilor etc.
Inflorirea lor este esalonata pe o perioada lunga, in sezonul de primavara, iar in cazul aplicarii tratamentelor termice la bulbii unor soiuri, laleaua infloreste in tot timpul iernii.
Florile lalelei prezinta o gama foarte larga de culori: alb, rosu, galben, portocaliu, roz, siclam, intr-una sau doua culori. Exista, in general, patru tipuri de flori: simple rotunjite la varf; involtev(cu mai multe randuri de petale) si rotunjite la varf; flori asemanatoare celor de crin, ascutite la varf; lalele papagal, simple cu flori franjurate, dantelate sau incretite.
Soiurile pentru flori taiate au in general o singura floare pe tija dar se pot folosi in aranjamente si lalele cu mai multe flori pe tija.
Conditii de cultivare si ingrijire
Laleaua are nevoie de terenuri insorite, soluri usoare mai mult nisipoase decat argiloase, bine drenate cu pH 6,5-7. Rezista la temperaturi scazute, dar nu suporta caldurile excesive. Creste si infloreste bogat daca are apa suficienta si mai ales hrana din belsug.
Plantarea bulbilor, in gradina, se face in luna octombrie pe brazed, la distante de 20-30 cm intre randuri si 5-10 cm pe rand. Adancimea de plantare este de aproximativ doua ori inaltimea bulbului. Terenul trebuie sa fie bine pregatit; arat la 30 cm, maruntit si nivelat. Pe fundul santului de plantare se pune un strat de pamant mai nutritiv (mranita + frunze). Bulbii trebuie sa fie mari, uniformi, fara urme de rani si de obicei se trateaza cu fungicide inainte de plantare (prafuire cu Derosal, topsin etc.) pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor. Toamna tarziu se protejeaza cu paie sau frunze impotriva gerurilor. Primavara, acestea se indeparteaza, se afana solul, eventual se administreaza ingrasaminte. Permanent se indeparteaza buruienile.
Recoltarea florilor se face in faza de boboc bine colorat, dimineata, devreme sau seara dupa apusul soarelui. Florile se pastreaza la intuneric si racoare in ziar umed. Bobocii se deschid la lumina si isi pierd frumusetea, tijele se indoaie iar daca aerul este prea uscat, floarea se ofileste repede. Pentru a-si reveni, tijele se taie din nou la baza si floarea se scufunda cu totul in apa, in pozitie orizontala, cateva ore.
Dupa recoltarea florilor, cultura se ingrijeste in continuare pana la ingalbenirea si caderea frunzelor.
Scoaterea bubilor din pamant se poate face anual, in iunie-iulie sau cel tarziu la 3 ani odata. Bulbii se lasa 1-2 saptamani la uscat, se curata si se pastreaza in incaperi uscate, la aproximativ 20ºC pana la sfarsitul lui august, pentru maturarea mugurelui de floare, apoi pana la plantare se trec in camere mai reci (9-17ºC). Bulbii mari se folosesc in anul urmator pentru obtinere de flori, iar bulbii se cultiva separat pentru producerea in continuare de material saditor, in 2-3 ani.
7KB
_______________________________________ - hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici
|
|