Piticii
Forumul romanilor din DK si de pretutindeni! BINE ATI VENIT!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Piticii | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PITICII

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
CosminaCSM pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 39 ani
Piticii / Plante de apartament, plante de grădină / Philodendronul Moderat de georgeta, ioana
Autor
Mesaj Pagini: 1
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
Originar din America tropicala, cuprinde circa 120 de specii cu mare efect ornamental si exotic. Putin pretentios la mediul care i se ofera, se poate adapta cu usurinta in orice apartament.


Specii:

Philodendron panduraeforme

Philodendron pertusum

Philodendron scandens

Philodendron Red Emerald
Cele 120 de specii de Philodendron fac parte din familia Araceae; sunt plante vivace, erbacee, dar, mai frecvent, arbusti cu tulpini ce emit radacini adventive, cu frunze de forme foarte variate (oblonge, cordiforme, sagitate), care devin cu varsta profund lobate si perforate intre nervurile principale. Infloreste dupa aproximativ 10-12 ani flori monoice, asemanatoare cu Calla. Fructul, carnos, in forma de stiulete, este comestibil.

Planta putin pretentioasa la mediul care i se ofera, suporta bine (mai ales cand este mai dezvoltata) oscilatiile de temperatura, dar ii convin mai ales temperaturile cuprinse intre 14 si 18°C, la o fereastra luminoasa si o umiditate atmosferica ridicata.

In timpul verii, Philodendronul are mare nevoie de substante nutritive, de aceea i se vor administra ingrasaminte suplimentare lichide, in concentratie de 3-5% din 2 in 2 saptamani.

Pe timp de iarna, Philodendronul sufera din cauza aerului foarte cald si uscat din camera. De obicei, in aceasta perioada se tine intr-o incapere mai racoroasa (18-20°C), la lumina multa. Se uda mai rar si i se sterg din cand in cand frunzele cu o carpa umeda.

Printre cele mai cautate specii se numara:
Philodendron panduraeforme, originar din Brazilia, este din ce in ce mai apreciat in apartamente datorita rusticitatii sale deosebite. Pretinde ceva mai multa caldura (aproximativ 18-20°C) si umiditate atmosferica ridicata; de aceea planta trebuie pulverizata cu regularitate. Se dezvolta mai mult in inaltime, astfel incat i se vor aplica taieri pentru corectarea taliei. Transplantarea se face intr-un amestec de pamant de frunze bine putrezite, pamant de padure si turba grosiera sau pamant fibros de ericacee.
Philodendron pertusum Kunth et Bouche (Monstera deliciosa Liebm.) are tulpini taratoare, groase, putand creste pana la 10 m inaltime, emitand radacini aeriene, pornite din noduri, cu frunze alterne, mari, lobate, cordiforme, coriacee, perforate intre nervurile principale. Acolo unde isi are originea, la poalele Muntilor Cordilieri (Mexic), are o crestere iesita din comun: cand intalneste un arbore, se urca pe acesta, formand radacini care o fixeaza de scoarta lui, iar radacinile adventive (aeriene) au rolul de-a absoarbe umiditatea atmosferica.
Philodendron scandens C Koch et Sello cu frunze cordiforme, de culoare oliv-inchis.
Philodendron Red Emerald

Inmultirea se face usor, prin butasi inradacinati in pat cald (20-25°C) sau marcotaj. Butasii se taie primavara, cu cate 2-3 muguri, si se planteaza in pat cald in pamant de rasadnita nisipos. Butasii, dupa ce s-au inradacinat, la 20-25 zile, vor fi trecuti la ghivece si apoi in sera temperata. Le prieste foarte bine pamantul de padure aproape necernut, cu adaos de muschi tocat si carbune de lemn pisat, care asigura un drenaj perfect. Unele specii, cum ar fi Monstera, pot fi foarte usor cultivate si in solutii nutritive.

Se mai pot inmulti si prin taierea tulpinii. Se pastreaza de la nivelul solului cam 50 cm de tulpina (2-3 frunze) sau portiunea mai bine crescuta, iar partea indepartata se sectioneaza in mai multe fragmente avand cel putin 2 noduri cu frunze si nu mai mult de 3. Se taie sub un nod, foarte aproape de el, si se indeparteaza frunza de la nivelul nodului. Daca din nodul de la care s-a inlaturat frunza pornesc mai multe radacini adventive, acestea nu se vor taia. Butasul se poate planta direct in ghiveci, pentru ca se va prinde cu radacinile adventive, dar poate fi pus la inradacinat si in sticle cu apa. Tot asa se poate proceda si cu varful plantei - trebuie sa aiba 3-5 frunze, sa nu fie foarte "crud". Se indeparteaza 1-2 frunze de la baza si se pune in apa.

originar din america tropicala, cuprinde circa 120 specii mare efect ornamental exotic. putin Administrator Piticii

5.8KB


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la