Piticii
Forumul romanilor din DK si de pretutindeni! BINE ATI VENIT!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Piticii | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PITICII

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mayyy pe Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Brasov
cauta Barbat
23 - 60 ani
Piticii / Doctorul casei / FEMEIA si bolile "strict feminine" Moderat de dana210773
Autor
Mesaj Pagini: 1
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515
Testul Papanicolau
                 Testul care iti poate salva viata

  Vizita regulata la ginecolog este unul dintre cele mai "nostime" condimente obligatorii ale unei vieti de femeie adulta-matura-echilibrata-responsabila si plina de self-respect.
  Ne place sau nu ne place, macar o data pe an ajungem la "o partida de picioare-n aer" . Si-atunci e de la sine inteles ca ne suntem noua insene datoare ca sa obtinem din asta un maximum de profit. Care maximum de profit poarta un nume neaos romanesc - testul si Babes, si Papanicolau. Sau, mai stiintific, examenul cito-vaginal. De ce? Fiindca acest test poate identifica din vreme acele modificari celulare care ulterior pot evolua spre cancer la nivelul colului uterin. Iar "din vreme" echivaleaza cu "cu mult inainte de inevitabil" si cu "in timp util pentru tratament".

  OK, inca n-am auzit ca vreo femeie sa astepte cu nerabdare controlul ginecologic: nu cred ca exista vreo postura mai stanjenitoare decat intinsa pe spate, goala de la brau in jos si cu picioarele sprijinite in acele infernale suporturi metalice. Singurul lucru pe care ti-l doresti este sa fii lasata in pace sa numeri petele de pe tavan, ca de altceva sigur nu te simti in stare.

  Dar e extrem de important pentru tine sa te simti in stare sa intelegi ce se petrece in timpul consultului, mai ales in cele cateva momente cat dureaza recoltarea unui test Babes-Papanicolau. Motivul? Desi, din anii 40, cand a fost introdus in practica medicala, testul Papanicolau a scazut cu 70% numarul deceselor prin cancer de col uterin, el nu este o metoda infailibila. Unele studii au aratat pentru testul standard o rata de pana in 55% de rezultate fals negative, ceea ce inseamna ca ceva ar putea merge prost, fara ca testul sa identifice problema. Un alt numar de teste, chiar daca mic, se intorc la ginecolog cu eticheta "ilizibil" (nesatisfacator pentru evaluare); adica, in traducere libera, va trebui sa treci inca o data prin calvarul suporturilor.

   ANATOMIA UNUI TEST.
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Papanicolau:

testul consta in recoltarea, prin stergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin. Ca sa-ti pastrezi seninatatea - manopera suna muuuult mai dureros decat se simte. Celulele sunt trimise apoi la laborator si verificate pentru a se identifica eventualele modificari semnificative din punct de vedere diagnostic. Testul poate pune in evidenta leziunile inflamatorii nespecifice cauzate de varii forme de vaginita si poate releva unele aspecte semnificative pentru cateva dintre infectiile vaginale banale.

E bine de stiut ca virusul care determina aparitia verucilor genitale este dintre variantele cu riscuri minime. Mai mult, confirmarea unei infectii cu o tulpina cu risc crescut nu inseamna ca persoana respectiva va dezvolta cu certitudine un cancer - in mod surprinzator, in 99% dintre cazuri, oricare dintre tulpinile de virus dispare de la sine din organism intr-un interval de 12-18 luni.

Cancerul cervical este o boala relativ rara (in anul 2000, in Romania s-au inregistrat aproximativ 20 de cazuri la 100.000 de femei sub 65 de ani) si are o evolutie destul de lenta, uneori depasind chiar 10 ani. Totusi, 1 din 9 romance mor anual ca urmare a acestei afectiuni.

Desi majoritatea cazurilor apar la femei peste 45 de ani, in 2000 au murit din cauza cancerului de col 387 de femei sub 45, dintre care 4 tinere sub 24 de ani. Aceste date justifica din plin obligativitatea morala a fiecarei femei de a solicita efectuarea a acestui test. Mai ales ca 50% dintre cazuri au fost diagnosticate la femei care nu au facut niciodata testul Papanicolau.

Si iata ce poate si ce nu poate descoperi:
Poate:
identifica (dar nu diagnostica) celulele suspecte, cu modificari precanceroase sau canceroase;
diagnostica o infectie vaginala de tipul candidozei sau trichomoniazei .

Nu poate:
diagnostica alte infectii cu transmitere sexuala;
diagnostica sarcina;
detecta cancerul uterului, a trompelor sau al ovarelor.

Cum poti contribui la acuratetea rezultatelor:

Parte dintre rezultatele false sau neconcludente se datoreaza unor "greseli personale" ale fiecareia dintre noi si pot fi evitate daca:

iti programezi consultul intre ziua a 10-a si a 20-a de la ultimul ciclu menstrual. Cateva picaturi restante de sange si… aleluia vizibilitate.
nu folosesti nici un fel de medicatie intravaginala, spermicid sau lubrifiant in cele 48 de ore dinaintea examinarii. Substantele respective altereaza aspectul celulelor si pot induce rezultate fals pozitive.
nu faci dusuri intravaginale 48 de ore inainte de examinare (la urma urmei, nu e bine sa le faci in nici un caz!)
nu faci sex cu penetrare in aceleasi 48 fatidice ore (stii lozinca: pauzele mici si dese...!)


CE FEL DE TESTE SE POT FACE?

    Testul standard
Se face cu ajutorul unei spatule din plastic sau al unui betigas care seamana destul de bine cu cel pentru urechi. Acesta se plimba pe suprafata si la nivelul orificiului colului uterin, apoi se etaleaza pe o lama de microscop, iar lama se trimite la laborator pentru citire. Dezavantajele metodei constau in faptul ca recoltarea si pregatirea lamelor pentru citire necesita o anumita abilitate (castigata prin antrenament) din partea medicului, iar celulele recoltate se pot suprapune in mai multe straturi, ingreunand citirea. Testul standard se poate face in orice serviciu de ginecologie din tara, public sau privat, in multe dintre cabinetele de planificare familiala si in unele dintre cabinetele medicilor de familie. Preturile variaza, in general, intre 60 si 250.000 lei, iar in unele spitale parte din aceste preturi este acoperita de catre Casa de Asigurari de Sanatate.

     Frotiul monostrat
Se realizeaza cu ajutorul unei periute care arata ca un betisor de cocktail, fiindca acesta este si scopul: dupa ce se recolteaza celulele, betisorul se introduce intr-un flacon cu un mediu special de cultura, in care se face "cocteilul", apoi se inchide ermetic si se trimite la laborator. Metoda are o serie intreaga de avantaje, care si justifica preturile mai mari decat ale testului standard: tehnicianul dispune de mult mai multe celule pentru citire, pe care le poate filtra, ca sa indeparteze resturile de mucus, sange etc. si sa obtina o lama mult mai usor de interpretat. O parte din proba se poate pastra pentru identificarea unor probleme de genul infectiilor cu chlamidii si gonoree, in cazul in care testul a sugerat prezenta acestor infectii la nivelul vaginului.

Acest test este accesibil in Institutele Oncologice din Bucuresti si Cluj si in cateva laboratoare private. Verifica daca medicul tau are o conventie de colaborare cu un astfel de laborator si iti poate oferi acest tip de serviciu, pentru care preturile se invart in jurul sumei de 16 euro (echivalentul in lei, bineinteles).

     CE NU TREBUIE UITAT:

Dupa recoltare, indiferent cat de mult iti doresti sa te vezi scapata, nu tasni spre usa cabinetului si libertate inainte de a stabili cu medicul cand si cum iti vei primi rezultatele. Fixeaza o noua intalnire in timp util, inainte ca rezultatele sa prinda praf pe ele sau sa fie aruncate cu ocazia curateniei de Pasti din cabinet.

Daca ti se pare ca medicul se orienteaza dupa deviza: "vestile care nu se dau sunt bune", intelege-te cu asistenta lui sa-ti dea un semn, ca sa fii sigura ca rezultatele tale nu s-au ratacit undeva pe parcurs. Alternativa ar fi sa afli numarul de telefon al clinicii sau cabinetului si data aproximativa la care se trimit rezultatele inapoi. La urma urmei, nimeni nu-ti poate urmari interesele mai bine decat tine insati; de ce sa nu te asiguri ca situatia iti ramane sub control?

Atunci cand primesti rezultatul, nu neglija sa pui orice intrebare care ti se pare relevanta, chiar daca testul e negativ. Inclusiv asigura-te ca stii exact cand va trebui sa-l programezi pe urmatorul. Un an de liniste trece intotdeauna mai repede decat te astepti.

De asemenea, daca afli ca va fi nevoie sa treci prin etape ulterioare de diagnostic si tratament, nu lasa totul de azi pe maine, convinge-te ca ai inteles exact despre ce este vorba si continua-ti cruciada in sprijinul propriei sanatati.

Daca in orele care urmeaza recoltarii testului simti un oarecare disconfort local sau te trezesti cu cateva picaturi de sange pe chilot, nu intra in panica, e normal. Dar daca sangerarea este abundenta, apar crampe severe sau durere, contacteaza-ti medicul imediat.


_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515
FIBROMUL UTERIN

Celulele corpului nostru pot uneori, prin inmultire exagerata, sa dea nastere tumorilor. Fibromul uterin este o tumoare benigna a uterului, formata prin inmultirea celulelor musculare si conjunctive ce formeaza in mod normal peretele acestui organ.
(Medic Raluca Teodoru - Consultant 121)

Fibromul uterin se prezinta ca o formatiune dura, regulata, bine delimitata, rotunda sau ovalara, unica sau multipla, localizata de obicei la nivelul corpului uterin.

De obicei fibromul uterin apare in jurul varstei de 35-40 de ani, cand se considera ca aproximativ 15-20% dintre femei dezvolta in diferite grade aceasta afectiune.

Intre FACTORII considerati a favoriza aparitia acestei boli sunt:

Factori rasiali: din motive necunoscute, fibromul uterin este mai des intalnit la femeile negre decat la albe;
Factori familiali: se considera ca exista anumiti factori genetici implicati, fibroamele uterine fiind intalnite uneori cu frecventa mai mare la femeile apartinand aceleiai familii;
Factori hormonali: fibromul uterin este o tumoare a carei dezvoltare este influentata hormonal (in special de catre hormonii estrogeni). Astfel, nu exista cazuri de fibrom uterin aparut inainte de pubertate, tumoarile cresc in ritm accelerat in perioada de sarcina si premenopauza, iar dupa menopauza cresterea fibroamelor inceteaza.

SIMPTOMATOLOGIA: fibroamele pot ramane mult timp asimptomatice, iar aproximativ 12% din cazurti sunt descoperite intamplator, cu ocazia unor controale de rutina.
Manifestarile clinice cele mai frecvente sunt:

Hemoragiile; ele reprezinta cel mai frecvent semn al acestei afectiuni. De obicei, la debutul bolii sangerarile se manifesta ca menstruatii prelungite, abundente, cu cheaguri (menoragii). Ulterior, sangerarile capata caracter neregulat, femeia nemaiputand sa precizeze datele calendaristice ale menstruatiilor (menometroragii).
Scurgeri vaginale anormale, in perioadele dintre sangerari (leucoree);
Durerea. Poate avea caracter de apasare pelvina in cazul fibroamelor mari, sau poate aparea in cazul fibroamelor care se torsioneaza sau se infecteaza;
Semne urinare, care apar cam la jumatate dintre paciente: nevoia de a urina des si putin, datorita compresiei pe care fibromul o exercita asupra vezicii urinare. Alteori, printr-un mecanism similar poate apare constipatia cronica (fibromul apasa asupra rectului).
Marirea de volum a abdomenului apare extrem de rar, in cazul fibroamelor care sunt mult timp asimptomatice si cresc atingand dimensiuni gigantice (depasesc nivelul ombilicului).

COMPLICATII:

Fibromul uterin se poate complica in sine (infectare, torsiune cu necrozare a anumitor portiuni ale sale) sau poate interfera cu alte aparate si sisteme. Astfel, prin compresie asupra vezicii urinare si ureterelor poate favoriza aparitia de infectii urinare, iar prin compresie asupra rectului constipatie cronica (dupa cum am mentionat si mai sus). Prin sangerari dese si abundente, va determina anemie. Totodata, este un factor favorizant pentru infectiile trompelor uterine si ale ovarelor.

De asemenea, existenta sa interfera cu aparitia unei sarcini; in acest sens, fie fibromul poate fi responabil pentru avorturi repetate sau pentru aparitia unor sarcini ectopice, fie, in situatia in care sarcina a aparut, exita risc de complicatii (sarcina este catalogata "cu risc crescut" si trebuie urmarita in evolutie de catre un medic specialist).

TRATAMENT

Tratamentul este decis de medicul specialist, in functie de varsta pacientei, dimensiunile fibromului, manifestarile clinice, evolutia si complicatiile acestuia. Este important de retinut ca nu toate fibroamele uterine trebuie tratate chirugical; astfel, tumorile de dimensiuni mici (uterul nu depaseste dimensiunile unei sarcini de 10 saptamani) presupun doar supraveghere prin control medical periodic.

In anumite situatii, se poate aplica un anumit tratament medicamentos specific, pentru a preveni aparitia hemoragiilor ori pentru a trata anemia secundara sau eventualele infectii urinare aparute.

Tratamentul chirurgical este indicat daca fibromul respectiv se complica (de exemplu prin hemoragii importante si persistente, antrenand anemie secundara, au prin toriune, compresiuni de vecinatate, etc) sau este susceptibil sa se complice (dimensiune mare, diferite forme anatomice particulare, etc). Interventiile chirurgicale variaza la randul lor, de la rezectia endoscopica a fibroamelor din interiorul cavitatii uterine, la interventii traditionale, in cadrul carora poate fi rezecata doar portiunea uterina afectata sau alteori, in functie de situatie, uterul in intregime.


_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515
SECRETIILE ANORMALE ALE SANILOR

S-a intamplat sa descoperi ca ai o scurgere anormala la sani? Ai descoperit ca ti-ai patat lenjeria sau la palparea manuala a sanilor a aparut o secretie si nu esti nici gravida si nici nu alaptezi? Citeste articolul despre secretiile mamelonare si intelege mecanismul de aparitie si semnificatia lor pentru sanatatea ta!
(Medic Byanca Ion - Consultant 121)

Secretiile mamelonare sunt scurgeri la nivelul mamelonului descoperite intamplator de catre femei, care pot fi permanente sau intermitente, aparute spontan sau dupa stimularea mamelonara - frecarea mamelonului de tricou in timpul unei alergari, spre exemplu. De asemenea ele pot fi descoperite de catre medic in timpul unui control de rutina sau cautate de el cand restul manifestarilor clinice sugereaza asocierea unui astfel de fenomen.

Se stie ca exista in viata unei femei momente cand aparitia acestor secretii este un fenomen normal, asteptat.
Secretia de colostru - un lichid transparent-galbui, numit si primul lapte - poate apare inca de la sfarsitul primului trimestru de sarcina (dupa primele 3 luni). Ea nu trebuie sa impacienteze viitoarea mama, fiind un semn de bun augur privind capacitatea mamei de a-si alapta copilul. O secretie lactata redusa cantitativ poate apare si dupa avorturile in luna mare, care va disparea spontan dupa cateva saptamani sau, daca persista, dupa tratament medicamentos.
Secretia lactata propriu-zisa se instaleaza la 2-5 zile de la nastere. Ea prilejuieste mamei descoperirea unui sentiment incomparabil si crearea unei legaturi unice, de neinlocuit intre mama si copil- ca dovada, mamelor care din motive obiective le este imposibil sa alapteze li se recomanda mentinerea aceleiasi pozitii ca la alaptare si respectarea unui program cu luarea in brate a copilului tocmai pentru crearea acestei legaturi. In plus laptele matern reprezinta cel mai bun aliment pentru nou nascut, iar alaptarea este un factor de protectie pentru mama impotriva cancerului de san.

Situatiile de mai sus reprezinta singurele situatii fiziologice, normale de secretii ale sanului. Cu aceste exceptii, orice secretie mamelonara trebuie sa ne alarmeze si sa ne duca la medic.

Secretiile patologice, anormale pot fi transparente, alb galbui asemanatoare laptelui, sangvinolente sau purulente. Iata cateva entitati clinice mai frecvent intalnite, cu potential lezional important.

Sindromul amenoree-galactoree este caracterizat prin disparitia ciclului menstrual si aparitia unei secretii lactate a sanului, in lipsa graviditatii. Secretia lactata - galactoreea- poate fi vizibila spontan sau numai la exprimarea sanului - prinderea mamelonului intre doua degete si strangerea usoara a acestuia - cu aparitia unei picaturi de lichid alb. Cauza acestui sindrom este secretia anormala de prolactina, hormonul care determina secretia lactata, si care in mod normal apare doar in timpul sarcinii si alaptarii. Aparitia acestui sindrom trebuie sa ne duca la medic, care poate diagnostica si trata boala.
Aparitia unei secretii sangvinolente este cu certitudine patologica. Este de obicei unilaterala si este produsa de formatiuni tumorale benigne de la nivelul canalului de excretie a laptelui sau de cancere. Daca ai descoperit ca ai o astfel de secretie , prezinta-te de urgenta la medic! Nu e obligatoriu sa fie cancer, dar riscul este mare!
Scurgerile purulente apar in abcese mamare si sunt insotite de semnele caracteristice de inflamatie: inrosirea zonei, durere locala, marirea de volum, cresterea temperaturii. Si in acest caz medicul este cel care rezolva afectiunea prin drenarea colectiei purulente si tratament antibiotic.

In concluzie:

da atentie semnalelor pe care propriul organism ti le trimite, invata sa iti observi trupul si sa sesizezi modificarile acestuia;
nu ignora aparitia unei secretii anormale a sanilor si prezinta-te la medic de indata ce o observi;
secretiile sangvinolente sunt cele mai grave deoarece pot semnifica existenta unui cancer.


_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515
FORMELE CANCERULUI MAMAR

Ce este cancerul?Cu totii vorbim ingroziti de aceasta afectiune care mobilizeaza armate de cercetatori si bugete de zeci de ori mai mari decat bugetul Romaniei si care reprezinta a treia cauza de mortalitate in lume.
Cancerul pleaca de la modificari in nucleul unei celule - creierul celulei - sub influenta unor factori din mediu care determina celula sa-si "uite" programul si sa refuze sa moara. Aceste celule se divid continuu, luand locul celulelor normale, fara insa sa le indeplineasca functia, formeaza aglomerari celulare - formatiuni tumorale, din care se desprind mici portiuni ce se fixeaza in alte organe - metastaze, mergand pe calea vaselor sangvine sau limfatice sau invadand din aproape in aproape tesuturile din jur. Organismul nu poate lupta impotriva lor pentru ca nu le recunoaste ca fiind maligne, ele pastrandu-si aparenta de celule self, proprii. Decesul survine prin complicatii mecanice - formatiunile tumorale cresc anarhic, realizand compresia organelor invecinate, prin complicatii metabolice - organul inlocuit de celulele tumorale nu-si mai indeplineste rolul in economia organismului sau prin complicatiile legate de tratament, care pentru a fi eficient, trebuie sa fie foarte agresiv.

Putina stiinta
Denumirea medicala a cancerului mamar este carcinom mamar. Punctul sau de plecare este tesutul glandular sau epiteliul canalelor galactofore. In ambele situatii, tesuturile epiteliale, de acoperire sau glandulare, sunt separate de tesutul conjunctiv aflat sub el de o formatiune acelulara numita membrana bazala. Aceasta membrana bazala este prima bariera care limiteaza extensia cancerului aparut in tesutul epitelial la tesuturile din jur. Cancerul care nu a depasit membrana bazala se numeste carcinom in situ, este o forma incipienta, tratabila, iar cancerul care a depasit membrana bazala este un carcinom invaziv, mai avansat si mai greu tratabil.

Evolutia cancerului
Timpul de dublare a celulelor canceroase este cuprins intre 23 si 309 zile. Presupunand ca rata de dublare a celulelor este constanta, plecandu-se de la o singura celula neoplazica, sunt necesari 8 ani pentru ca tumoarea sa atinga 1 cm in diametru ( la aceasta dimensiune tumora poate fi simtita la palpare. Daca nu este tratat, cancerul mamar ucide o femeie in aproximativ 3 ani (in medie). Daca o femeie a avut cancer la unul din sani, riscul aparitiei cancerului si la sanul contralateral creste cu 1 procent in fiecare an, ajungand sa-l afecteze in 5-8% din cazuri. Doar in 1% din cazuri cancerul mamar este bilateral chiar in momentul diagnosticarii sale.

Incidenta cancerului mamar
Cancerul mamar detine locul intai printre neoplaziile maligne la femei, existand o usoara scadere a incidentei formelor avansate prin campaniile de prevenire si depistare precoce. Incidenta este mai mare la femei peste 40 de ani - peste 80%, si doar 1,5% la femei sub 30 de ani, dar aceasta din urma cifra este in crestere. Distributia geografica este in raport cu gradul de dezvoltare economica. Incidenta este maxima in tarile dezvoltate si considerabil mai mica in Asia, America de Sud si Africa. Femeile sunt predominant afectate, comparativ cu sexul masculin, existand un raport de 100 de cazuri la1.


_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
dana210773
Moderator

Din: Bramming, DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 1105
Bravo, Carmen ! Foarte interesant !

_______________________________________
"Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc. Daca ai
creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza!" FOTO

pus acum 19 ani
   
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515
   eeee...cand nu am somn noaptea imi vin mii si mii de idei.....

_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
irinascumpik
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 358
Tratamentul sindromului premenstrual

Ce este sindromul premenstrual?
Sindromul premenstrual (SPM) este un grup eterogen de disconforturi fizice, psihice si emotionale care se manifesta ciclic si care apar inaintea menstruatiei. Cel mai adesea este confundat cu dismenoreea, care inseamna tulburari aparute in timpul menstruatiei. Incidenta sindromului premenstrual este foarte mare. Afecteaza aproximativ o treime din fetele si femeile de varsta fertila.

Cum se manifesta?
Se manifesta extrem de variat de la o persoana la alta, dar crizele se repeta cu remarcabila asemanare la aceeasi persoana. Am intalnit cazuri surprinzatoare. Imi amintesc de o pacienta care avea tumefactii ale glandelor salivare care apareau invariabil cu 2 zile inainte de venirea menstrei, insotite de o crestere enorma si extrem de neplacuta a secretiei salivare. Totul inceta in prima zi de venire a fluxului pentru ca sa se repete apoi la ciclul urmator cu precizie de calendar. Cele mai obisnuite manifestari ale sindromului premenstrual includ:

senzatie de tensiune la nivelul sanilor;

picioare umflate;

disconfort abdominal;

tulburari de tranzit intestinal;

tulburari ale sferei emotionale si psihice (nervozitate, depresie, insomnie etc).


Cauza aparitiei sindromului premenstrual
Cauza aparitiei tulburarilor in SPM nu este de obicei cunoscuta. Un rol important il are jocul principalilor hormoni sexuali, acesta fiind cert in cazul femeilor carora li se umfla picioarele inainte de menstra (hormonii estrogeni duc la predispozitia de a asimila lichide). Mai neclara este cauza aparitiei variatiilor emotionale si psihice.

Tratament
SPM este pe cat de usor de diagnosticat, pe atat de greu de tratat.
Medicina alopata ofera cateva resurse, dintre care cea mai importanta este administrarea de anticonceptionale hormonale. Acestea pot avea reactii adverse, mai ales pe termen lung (crestere in greutate, tulburari in coagularea sangelui, aparitia de tumori hepatice, cresterea riscului oncologic), incat folosirea lor trebuie facuta numai dupa un consult medical complet si dupa informare amanuntita. Eficienta anticonceptionalelor in SPM este ceva mai mica decat in dismenoree. Pot fi o optiune de luat in considerare mai ales la pacientele la care SPM se manifesta predominant ca dureri ovariene inainte de menstruatie.

Un tratament foarte simplu este administrarea vitaminei B-6. Aceasta ar fi indicata mai ales daca SPM se manifesta predominant ca tensiune in sani, putand avea un anumit rol si asupra modificarilor ciclice ale dispozitiei afective. Unii medici recomanda diuretice in cazul in care SPM se manifesta predominant prin crestere in greutate sau senzatie de picioare umflate.

Medicina naturala ofera solutii foarte avantajoase in SPM. Sunt eficiente: acupunctura, fitoterapia si, mai ales, homeopatia, a carei rata de succes in acest sindrom depaseste 80 la suta. Nicaieri ca in homeopatie nu este mai valabil principiul "Nu exista boli, exista bolnavi", astfel incat un tratament homepatic, pentru a fi cu adevarat eficient, trebuie precedat de un consult medical minutios.

pus acum 19 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
aaa, bun asta!

_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 19 ani
   
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515

irinascumpik a scris:

Cele mai obisnuite manifestari ale sindromului premenstrual includ:

senzatie de tensiune la nivelul sanilor;

picioare umflate;

disconfort abdominal;

tulburari de tranzit intestinal;

tulburari ale sferei emotionale si psihice (nervozitate, depresie, insomnie etc).



MOAMA EU LE AM PE TOATE ASTEA...


_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
Lygia
piticul SLEEPY **

Din: insulele Feroe
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 248
Mai, daca si doctorii astia de la Danemarca/Feroe ar intelege ca trebuie sa mai si ajungi pe la un ginecolog din cand in cand..... P-acilea medicii de familie is si ginecologi (parca zise si Bea pe undeva), ceea ce e peste puterea mea de intelegere. De! Daca ma pune naiba si intreb, ma trezesc cu intrebari de genul (din partea doctoritei de familie): "Auzi, da' tie ti-e frica sa nu te imbolnavesti de ceva grav?"

pus acum 19 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
Da asta este partea nasoala aici ca medicul de familie este si ginecolog si pediatru si oftalmolog, el le stie pe toate, ceea ce nu mi se pare corect. Ca el de fapt le stie pe toate dar cate un pic din fiecare, nu este specializat pe o categorie si s-o stie bine, stie doar din carti... Nasol... Eu in Ro ma duc la ginecologul meu... Si intr-un fel mai bine, ca-l cunosc si ma simt bine in largul lui... Aici numai cand il vad pe bosorog mi se face pielea maciuca!

_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 19 ani
   
carmen spania
Moderator

Din: CASTELLON - SPANIA
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 515
in Spania la fel sta treba cu medicii astia de familie atotstiutori...

_______________________________________
"Scopul educatiei este acela de a inlocui o minte goala cu una deschisa." - Malcom S. Forbes

pus acum 19 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2769
Mama lor de doctori.. Si defapt zic ca le stiu si stiu asa de baza,. nu adanc in stiinta... Ca daca ii intrebi ceva, generalizeaza!

_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la