Piticii
Forumul romanilor din DK si de pretutindeni! BINE ATI VENIT!
Lista Forumurilor Pe Tematici
Piticii | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PITICII

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Roxxxi23 la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Neamt
cauta Barbat
23 - 52 ani
Piticii / Prieteni din occident ;) / Ceva despre Danemarca! Moderat de cristina, dana210773, ioana, puiut
Autor
Mesaj Pagini: 1
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2769
1. Informaţii privind regimul de vize şi cel vamal
Persoanelor straine care calatoresc in Danemarca (inclusiv cetatenilor romani) le sunt aplicate prevederile Legii privind statutul strainilor.
Cetăţenii români

- pot sta pe teritoriul danez fara obligativitatea solicitarii unei vize turistice, pana la 90 de zile maxim, fara a fi necesara inregistrarea la autoritatile locale;

- peste perioada de 90 de zile, este obligatorie solictarea aplicarii in pasaport a unei vize de residenta temporara, care da dreptul solicitantului sa aiba un statut legal in Danemarca pe perioada extinderii sederii sale;

- neprezentarea persoanei in vederea solicitarii aplicarii unei vize de rezidenta (dupa expirarea celor 90 de zile) da dreptul autoritatilor sa o expulzeze imediat;

- este interzisa desfasurarea de activitati lucrative persoanelor care nu au permis de sedere in acest sens. Permisele de lucru se elibereaza numai persoanelor care au obtinut in prealabil o viza de lucru de la Ambasada Regatului Danemarcei la Bucuresti;

- Persoanele straine cu calificare in: inginerie IT, inginerie in domeniul energeticii, matematica, statistica, fizica, biologie, chimie, farmacologie, geologie, radiologie, medicina (medici si asistenti) - inclusi in asa-numita "lista pozitiva" a locurilor de munca pentru care Danemarca este interesata in angajarea specialistilor straini - au cele mai mari sanse la obtinerea unui permis de lucru in Danemarca. Pentru medici si asistent(i)e medical(i)e este necesara si obtinerea autorizatiei de practica medicala din partea Oficiului National de Sanatate din Danemarca (National Board of Health). Pentru aplicantii, care se incadreaza in schema de mai sus, perioada de procesare si acordare a vizei nu depaseste, de regula 30 de zile.

Refuzul de permitere a intrarii legale in Danemarca:
Unui strain, care nu are permis de sedere sau unui cetatean din tarile nordice care nu are adresa permanenta in Danemarca, independent de hotararile prevazute in capitolul 1, i se poate refuza permisiunea de intrare legala in tara in urmatoarele cazuri:

1) Daca strainul are in prealabil o interdictie de intrare in tara si daca nu are viza de intrare, in conformitate cu paragraful 4, alineatul 1, punctul 2 al legii daneze pentru straini.

2) Daca strainul nu indeplineste conditiile legate de pasaport, viza si intrare legala in tara, prevazute de capitolul 7, cetatenilor din tarile nordice li se poate refuza intrarea in Danemarca, din acest motiv, numai in cazul in care vin dintr-o alta tara decat nordica, in conformitate cu paragraful 39, alineatul 4.

3) Daca pe baza informatiilor avute despre strain - exista motive sa se presupuna ca, respectivul strain are intentia sa se stabileasca in Danemarca sau sa lucreze in aceasta tara, fara sa fie in posesia permisului necesar. Strainilor care se incadreaza in prevederile paragrafului 2, alineatul 1 sau 2, nu li se poate refuza intrarea in tara din acest motiv.

4) Daca strainul nu dispune de mijloacele banesti necesare intretinerii sale pe timpul sederii in Danemarca sau pentru intoarcerea in tara unde are domiciliul permanent. Strainilor care se incadreaza in prevederile paragrafului 2, alineatul 1 sau 2, nu li se poate refuza intrarea in tara din acest motiv, decat in cazul in care sunt aplicabile prevederile alineatul 2.

5) Daca din alte motive legate de ordinea publica, de securitate sau de sanatate se considera ca nu este recomandabil ca strainului respectiv sa i se permita rezidenta in tara.

Totodata, un refuz de intrare legala in Danemarca, potrivit prevederilor din alineatul 1, se poate comunica de catre autoritati inlauntrul unui interval de 3 luni de la venirea in tara a respectivului strain/solicitant. Strainilor care se incadreaza in prevederile din paragraful 2, alineatul 1 sau 2, li se poate refuza permisiunea de intrare legala in tara, dupa venirea in Danemarca, numai in conformitate cu prevederile alineatului 1, punctul 1 si 5, in conformitate cu punctul 4, in cazul in care statul este nevoit sa suporte cheltuielile de deportare a strainului.

Unui strain caruia i se refuza cererea pentru permis de rezidenta, in conformitate cu paragraful 7, i se poate refuza intrarea legala in Danemarca intr-o perioada de 3 luni de la venirea in tara, indifferent de prevederile alineatului 1 din paragraful de fata.

Unui strain care nu are adresa permanenta in Danemarca, independent de prevederile capitolului 1, i se poate refuza permisiunea de intrare in tara, in cazul in care acest fapt este impus din motive legate de siguranta statului.

Ministrul de interne (danez) poate stabili reguli speciale in legatura cu refuzarea permisiunii de intrare in tara si cu deportarea pasagerilor clandestini.

Unui strain care nu este cetatean al unei tari nordice si despre care se presupune ca are intentia sa calatoreasca intr-o alta tara nordica, trebuie sa i se refuse intrarea in Danemarca, in cazul in care respectivul strain a primit in prealabil interdictie de intrare intr-una din tarile nordice si daca nu este in posesia unui permis special de intrare in Danemarca sau intr-una sau mai multe tari nordice, in care se presupune ca strainul are intentia sa calatoreasca.

Unui strain care nu este cetatean al uneia dintre tarile nordice si despre care se presupune ca are intentia sa calatoreasca mai departe intr-o alta tara nordica, i se poate refuza intrarea in Danemarca, daca acelui strain i se refuza intrarea in tara nordica (respectiva) potrivit regulilor din acea tara nordica, in care se presupune ca strainul are intentia sa calatoreasca.

De asemenea, un refuz de intrare legala in tara, potrivit prevederilor din alineatele 1 si 2, se poate da intr-o perioada de 3 luni de la venirea in Danemrca.

ÃŽndrumări pentru cetatenii straini retinuti in conformitate cu art. 36 din Legea privind statutul strainilor in Danemarca:

- strainii aflati in Danemarca nu pot fi retinuti decat in conditiile prevazute de art.36 din Legea privind statutul strainilor, cu mentionarea datei si orei.

- strainii pot depune sau nu reclamatie la Ministerul de Interne, in cazul in care decizia nu va fi supusa spre examinare unei instante judecatoresti, art. 48, alin. 1. Li se mentioneaza motivul pentru care au fost retinuti.

- daca in decurs de 3x24 de ore nu sunt pusi in libertate vor comparea in fata unui judecator, acolo unde sunt retinuti. Judecatorul hotaraste daca retinerea este legala si daca trebuie sau nu sa fie prelungita.

- odata cu prezentarea in fata instantei judecatoresti, li se va numi un avocat din oficiu.

- cu ocazia retinerii, acesta consimte ca bagajul adus sa fie perchezitionat sau nu.

- daca nu cere azil, are dreptul de a lua legatura cu reprezentanta diplomatica a tarii sale.

- daca cere azil, are dreptul de a lua legatura cu un reprezentant al Organizatiei Daneze de Ajutorare a Refugiatilor.

- in cazul azilantilor, politia instiinteaza Organizatia Daneza de Ajutorare a Refugiatilor, cu mentionarea datei si orei.

Indrumari privind unele masuri administrative in conformitate cu art. 34 din Legea privind statutul strainilor in Danemarca:

- pana la luarea deciziei de respingere, expulzare sau returnare si pana cand o astfel de hotarare va putea fi executata, politia decide, pentru a se asigura asupra prezentarii strainului ori de cate ori va fi nevoie in audieri, urmatoarele: sa depuna, sa lase garantie, sa locuiasca, sa se prezinte la politie.

Expulzare prin hotarare judecatoreasca

- persoanei expulzate i se aduc la cunostinta urmatoarele:

- nerespectarea interdictiei de intrare in Danemarca va fi pedepsita cu amenda, simpla detentie sau cu inchisoare pana la 6 luni;

- in cazul in care persoana respectiva soseste in calitate de membru al echipajului sau in calitate de pasager la bordul unui vapor/avion intr-un port/aeroport danez, ea nu va avea voie sa paraseasca vaporul/avionul;

- intrarea in Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia nu va fi permisa conditionat de obtinerea in prealabil a unei vize de intrare in tara respectiva.

Persoanele care nu au nevoie de permis de lucru sunt urmatoarele:
Persoanele trimise in misiune permanenta;
Persoanele angajate de organizatiile si institutiile internationale, in baza legilor a imunitatilor recunoscute pe plan international, precum si membrii familiilor acestora;
Personalul trenurilor sau transporturilor auto aflate in traffic international in transit.
Persoanele exceptate la obtinerea unui permis de lucru pe timpul sederii acestora in Danemarca, pana la maxim 3 luni, sunt:

Cercetatorii si cadrele universitare (lectori, conferentiari, profesori) invitati sa predea in Danemarca;
Artistii, inclusiv muzicienii, participanti la evenimente culturale si artistice de prestigiu;
Reprezentantii companiilor comerciale straine care nu au birou/sediu in Danemarca;
Consultantii, instructorii, preparatorii, tehnicienii, aflati in Danemarca in vederea instalarii, repararii sau punerii in functiune a echipamentelor, instalatiilor, computerelor, etc. si care sunt angajati ori afiliati ai companiilor exportatoare sau importatoare ale respectivelor echipamente, instalatii, etc.;
Persoanele angajate in gospodarii/ferme familiale ale reprezentantelor straine, aflate in Danemarca pentru o perioada de pana la 3 luni si
Atletii (sportivii) de performanta si antrenorii acestora aflati in Danemarca pentru pregatire metodica si/sau antrenamente.
Persoanele care doresc sa studieze in Danemarca au, de asemenea, nevoie de viza de la Ambasada Regatului Danemarcei din Bucuresti

Strainii care doresc sa studieze si/sau sa lucreze in Danemarca trebuie sa se conformeze prevederilor stipulate in Danish Alliens Act.

Permisul de rezidenta - in vederea continuarii studiilor sau pentru alte scopuri legate de o activitate educationala - este acordat:

Studentilor incadrati intr-o forma de invatamant post-secundar;
Studentilor incadrati intr-o forma normala de invatamant sau in cadrul programelor educationale pentru tineret;
Studentilor participanti la cursurile speciale organizate in scolile populare de arta, la nivel liceal si post-liceal.
Nota: Informatiile mentionate mai sus, sunt in concordanta cu noile reguli si norme procedurale aplicate in Danemarca de la 01.07.2002.

Toti aplicantii straini (inclusiv cetatenii romani) pentru obtinerea unui permis de rezidenta - de studii sau de munca - trebuie sa se conformeze acestor noi reguli, care stau la baza tuturor deciziilor adoptate (in judecarea fiecarei cereri) de catre Danish Immigration Service.

Copiii minori depistati la cersit sau care locuiesc in conditii improprii sunt pusi sub tutela primariei localitatii unde au fost gasiti, pana la adoptarea hotararii definitive a autoritatii tutelare instituita si abilitata in judecarea unor astfel de cazuri.

2. Asistenţa medicală
In caz de imbolnaviri care necesita internarea in spital, persoanele in cauza trebuie sa aiba asupra lor asigurarea medicala corespunzatoare. Este recomandat ca asigurarile de sanatate sa fie efectuate la societati care au parteneri in Danemarca, si numele acesteia sa fie inserat in polita de asigurare.

3. Alte informaţii, recomandări
Circulatia pe drumurile publice - se efectueaza cu farurile aprinse - faza de intalnire, iar centura de siguranta este obligatorie. Nu se platesc taxe de autostrada.

ÃŽn caz de accident, ranire, deces, incendiu, situatii de forta majora, etc. se anunta imediat politia - telefon 112 -.

Pentru solicitarea ajutorului in aflarea numarului de telefon a unei persoane - cunoscand adresa sau, cel putin, numele persoanei si a localitatii de domiciliu, se poate apela numarul de telefon 118.

4. Ambasada României
Strandagervej 27, 2900 Hellerup Copenhagen Denmark
Telefon: 004539/407177; 407802
e-mail: .dk

Sectia Consulara:
Tel. (0045) 39 46 47 19
Fax (0045) 3962 78 99
Telefon pentru situatii de urgenta: (0045) 39 27 62 62/ 39 27 62 92


_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
monu
piticul GRUMPY *

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 62
avand in vedere ca subiectul este "ceva despre Danemarca" ma gandesc ca nu gresesc daca zic ceva despre aceasta tara ca parere personala- mi-a placut la nebunie. am fost numai 5 zile in Copenhaga dar m-am indragostit de oras. mi s-a parut un oras f curat. m-a impresionat mult si parcarea de biciclete. ce de biciclete si nimeni nu le fura cel mai mutl m-au socat ferestrele ap care nu aveau perdele si se vedea in case. poate am o parere grestita dar mi-ar place sa traiesc intr-un oras asa de frumos. voi ce parere aveti despre oras?

pus acum 18 ani
   
Beatrice
Administrator Piticii

Din: Copenhaga - DK
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2769
Da, sa stii Monu, ca eu care stau aici sunt impresionata de tara asta, Sa te duci in Odense sa vezi acolo, ce super oras. Mic, dar placut!

_______________________________________
- hobby bijuterii - forum bijuterii - forum sanatate - forum pentru mamici

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la